Konjenital kalp hastalığı nedir ?
Konjenital Kalp Hastalığı
Konjenital doğuştan veya doğuşta var olan demektir. Konjenital kalp hastalığı ise doğumda var olan kalp hastalığı demek olup gebelik esnasında kalbin veya ana kan damarlarının gelişimindeki bir yetersizlikten kaynaklanmaktadır.
Konjenital kalp hastalığı ABD'de yılda 25.000 - 30.000 çocuğu etkilemektedir. Bu yılda her 1000 doğumda 8 çocuğun kalp hastalığı ile doğması anlamına gelmektedir. Medikal ve cerrahi tedavi ile günümüzde bu çocuklara büyüme ve erişkin yaşa gelebilme fırsatı verilmektedir ki bu seçenek geçmişte mevcut değildi.
Kalp cerrahisi uygulanan kalp hastalıkları kabaca iki grupta ameliyata alınmaktadır: açık ve kapalı kalp ameliyatları. Kapalı kalp cerrahisi ameliyatlarında kalp-akciğer makinesi veya kardiopulmoner bypass makinesi kullanılmaz fakat yine de göğüs kafesi açılarak kalp görülür ve ameliyat kalp odacıkları açılmadan yapılır. Açık kalp ameliyatlarında ise kalp odacıklarının açılarak içine girilmesi ve içerisindeki defektin tamir edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple açık kalp ameliyatlarında kardiopulmoner bypass makinesi kullanılarak kanın oksijenlenmesi ve dolaşımı kalp-akciğer yardımı olmadan gerçekleştirilir. Kullanılan bu bypass makinesi ile açık kalp ameliyatları güvenle yapılabilmektedir.
Kalp-Akciğer makinesi (Kardiyopulmoner bypass cihazı)
Açık Kalp ameliyatı
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Yorumlar -
Yorum Yaz