• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.twitter.com/@bugraharmandar
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam87
Toplam Ziyaret853325
Konular

Çocuk Kalp Hastalıkları ve Cerrahisi (Pediatric Heart Diseases and Cardiac Surgery)

Çocuk Kalp Cerrahisi Platformu (Platform for Pediatric Heart Surgery)

Pediatrik Kalp Hastalıkları ve Cerrahisi

Pediatric Heart Diseases and Cardiac Surgery

Komplet AV Kanal Defekti nedeniyle çift yama tekniği ile tam düzeltme uyguladığımız 7 aylık hastamız Yaşar taburcu oldu. Komplet AVSD hastalarında sağ ventrikülün genişliği, VSD'nin büyüklüğü ve Rastelli tipine göre uygun tamir tekniğini seçiyoruz...

Komplet AV Kanal Defekti (CAVSD) nedeniyle çift yama tekniği ile tam düzeltme uyguladığımız 7 aylık hastamız Yaşar taburcu oldu. Son kontrol ekokardiyografisinde hafiften ileri kapak kaçağı bulunmamaktaydı.

İleri derecede pulmoner hipertansif olan hastamız postoperatif erken dönemde IV ilomedin perfüzyonu, Nitrik oksit inhalasyonu ve derin sedasyon altında takip edilerek pulmoner arter basıncı düşük tutuldu. İdame sildenafil başlanan hastamızın kontrol ekokardiyografilerinde pulmoner arter basıncının düştüğünün gösterilmesi üzerine mekanik ventilasyondan ve takiben yoğun bakımdan çıkarılmıştı.




Her ne kadar klasik bilgi olarak Komplet AV Kanal Defekti cerrahisinde 6 ay bir sınır olarak kabul edilmekte ve bu sınırı geçen hastalarda gelişen ileri pulmoner hipertansiyon nedeniyle postoperatif mortalite ve morbidite riski çok yüksek olarak kabul edilmekteyse de günümüzde erken postoperatif dönemde pulmoner arter basıncını düşürmek üzere uygulanan modern tedavilerle (ilomedin perfüzyonu, nitrik oksit inhalasyonu, sildenafil tedavisi, derin sedasyon vb) hastaların 8 aylık oluncaya kadar ilk 6 aydakine hemen hemen yakın bir riskle opere edilebileceğini daha önceden yaptığımız çalışmalarda göstermiştik.

Results for surgical correction of complete atrioventricular septal defect: associations with age, surgical era, and technique. Harmandar B, Aydemir NA, Karaci AR, Sasmazel A, Saritas T, Bilal MS, Yekeler I. J Card Surg. 2012 Nov;27(6):745-53. doi: 10.1111/jocs.12016.


Yine bu çalışmamızda elde ettiğimiz diğer bir sonuç ise CAVSD cerrahisinde kullanılacak cerrahi tekniğin seçimi ile ilgiliydi. Bu çalışmamızda VSD derinliğine göre hastaları 3 gruba ayırmıştık: 

Küçük VSD: 0-3 mm
Orta VSD: 3-6 mm

Geniş VSD: 6 mm ve üstü

Çalışmamızın sonucuna dayanarak hastalarımızda küçük ve orta VSD'li olanlarda Modifiye Tek Yama tekniğini, geniş VSD olanlarda ise Çift yama tekniğini kullanmaktayız. VSD genişliği ve kullanılan tekniğe göre ortak AV kapakçıkların koaptasyon seviyesi belirgin olarak etkilenmektedir. Örneğin, geniş VSD'li bir hastada modifiye tek yama kullanıldığında koaptasyon seviyesi belirgin olarak düşmekte ve ortak av kapakçıklarda yetersizlik oranı artmaktadır. Bu nedenle koaptasyon seviyesini olabildiğince yüksek tutabilmek adına geniş VSD'li hastalarda VSD'yi ilave bir PTFE yama ile kapatarak AV kapakçıkların koaptasyon seviyesini bu VSD yamasının üst noktası olarak ayarlamaktayız. CAVSD cerrahisinde teknik seçiminde kullandığımız diğer bir kriter de sağ ventrikülün genişliğidir. Bilindiği üzere zaten sol ventrikül gelişimi yetersiz olan hastalarda (sağ lehine anbalanse) biventriküler tamir genellikle uygun olmamakla birlikte sağ ventrikül gelişiminde hafif hipoplazi olan hastalarda (sol lehine anbalanse) biventriküler tamir uygulanabilmektedir. Bu tür vakalarda da sağ ventrikülün daha fazla küçülmemesi için hatta ventrikül volümünü de bir miktar arttırabilmek adına VSD'ye geniş bir yama koyarak ortak av kapakların koaptasyon seviyesini bu yamanın üst ucu olacak şekilde yüksek tutarak çift yama tekniği kullanmaktayız. Sağ ventrikül genişliği yeterli olan ve küçük veya orta VSD bulunan hastalarda ise modifiye tek yama tekniğini kullanmaktayız. Bu seçim kriterlerine göre CAVSD cerrahisinde son 2 yılda cerrahi mortalite (%3-5), morbidite (%5-10) ve av blok oranlarımız (%0) belirgin olarak düşmüş bulunmaktadır. 

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




4206 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın